Zenuwstelsel
energie stromen
Wat is het heerlijk als je energie vrij kan stromen en je dit goed op kunt laden. Belangrijk daarbij is dat je energie niet vastzet. Dan word je moe, voel je je uitgeblust en wordt het moeilijker om weer op te laden. Als je helemaal enthousiast bent en vol energie merk je soms dat je gaat ‘hyperen’ en daarna een dip hebt. Je kunt dit vergelijken met de werking van je bloedsuikerspiegel. Als je te weinig eet, gaat je bloedsuiker omlaag en voel je je moe .Als je een snicker eet, voel je je even helemaal opgepept maar kort daarop onstaat er een dip en ben je nog futlozer dan daarvoor.
Hoe kun je lekker in de flow komen en ervoor zorgen dat je niet te zeer piekt? Daar gaan we deze week naar kijken.
Rem en Gaspedaal
De metafoor van de rem en het gaspedaal geeft een goed beeld van de werking van je zenuwstelsel. Om in actie te komen heb je het gaspedaal van je zenuwstelsel nodig.
Dit deel heet ook wel het sympathische zenuwstelsel. Het zorgt ervoor dat je lichaam zich klaarmaakt voor actie wanneer dit nodig is .Bijvoorbeeld wanneer er een vrachtwagen op je af komt terwijl je oversteekt. Door activatie van het gaspedaal (sympathisch) ben je in staat snel te handelen en heel snel de stoep op te springen. Na zo’n gebeurtenis heb je de rem (ook wel parasympatisch zenuwstelsel genoemd) nodig dat alles in je weer tot rust brengt .
In de afbeelding hieronder zie je hoe de regulering tussen sympathisch en parasympatisch normaal gesproken werkt. Er is inspanning en daarna weer ontspanning. Ook zie je hoe de werking ziet eruit bij een over geactiveerd systeem. In plaats van geleidelijk opladen en ontladen voortbestaan en ontladen treed er een piekerige lijn op en kunnen soms het gaspedaal vast aan gaan en dan weer blijft de rem hangen, ook kunnen beide om ‘aan’ staan. Misschien weet je dit wel van momenten dat je maar door gaat en door gaat of je jezelf haast niet meer van de bank kan komen. Als beide aan staan dan blokkeer je terwijl tegelijkertijd een vecht en vlucht reactie voelt. Dit mechanisme leidt bijvoorbeeld tot een burn-out.
Gassen en Remmen
De meeste mensen nemen tegenwoordig veel te weinig rustmomenten. De activatie van je hele lichaam en systeem gaat maar door. Door constante externe prikkeling en reactie daarop treedt een verstoring op. Deze wordt vaak nog versterkt door (ontwikkel)trauma en strenge regels die je jezelf oplegt. In je meditaties geef je je parasympaticus de ruimte om af te remmen en spanningen los te laten. Als je voldoende rust neemt dan kan ook de sympathicus zijn nuttige werk doen; als je bijvoorbeeld in de auto zit, rem je snel en zonder erover te hoeven nadenken wanneer je opeens de remlichten van je voorganger ziet en als er brand uitbreekt, stelt je lichaam zich in om te vluchten zodat je je overlevingskansen toenemen.
Tot rust komen
Toen we nog moesten jagen op en vluchten voor wilde dieren was het sympathische zenuwstelsel van levensbelang. Ook in onze huidige samenleving kunnen we niet zonder. Werkstress en burn-out komen echter heel veel voor doordat we te veel van onszelf vragen. Onder invloed van de verstoorde werking van het zenuwstelsel lopen we hierdoor fysiek schade op. Om meer energie te ervaren en deze op de juiste manier in te zetten kun je best heel veel doen maar zorg dan ook voor de rustmomenten zodat je fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel kunt herstellen.
Ik gebruik de term droomdoel voor de grote creatieve verlangens die je in je hebt. Mensen zijn scheppende wezens maar soms neemt het hoofd vol leefregels het over en blijf je hangen in je gewoontepatronen. Door je verlangens op te laten komen en de dromen van je onbewuste te laten doordringen in je bewustzijn ontstaat de mogelijkheid te groeien in de richting die bij je past. Je voedt je gevoel van bestemming en kunt steeds meer je missie gaan leven. Er is altijd een spanningsveld tussen passie en actie aan de ene kant en ontspanning en loslaten aan de andere kant. Voel dit, beweeg erin mee en vind jouw eigen balans.
Downloads en links